25 de setembre 2009

Vichyssoise

Aquest setembre he tornat a casa de vacances després de més de tres mesos sense visitar la família i els amics a Barcelona. La mare, evidentment, va cuinar per a mi en un intent ocult d'engreixar-me. Va fer vichyssoise. I renoi, no sé si era perquè era una sopa "de la mama" o què, però és del més deliciós que he menjat mai.

per a unes 3-4 persones:

250 0 300 grams de porros, és a dir, 4 porros normalets
250 gr. de papates (2 patates no gaire grosses o bé una de grosseta).
1 cullarada de farina
200 ml. de crema de llet (o el que és el mateix: nata líquida)
1/2 litre de brou de pollastre (va molt bé si tens un brie d'aquets ja preparats)
sal, pebre, nou moscada.

Es renten bé els porros i es tallen a rodanxes no molt grosses, sense aprofitar la part verda. Aleshores en una cassola
o pot s'hi posa una mica d'oli (pots posar-hi oli i una mica de mantega, si vols)i s'hi passen els porros tot remenant sense que es facin rossos i tot seguit s'hi afegeix una cullarada de farina i es remena tot. S'hi tira el brou i es torna a remanar tot.
S'hi afegeix la patata tallada com si fos per truita i es deixa bullir tot junt (uns 20 min.) fins que vegis que està tou (mira-ho punxant amb la punta d'un ganivet les patates). S'hi afegeix una mica de sal, pebre i si vols nou moscada i es tritura tot amb
el mini-pimer. Per anar bé un cop tot triturat s'hauria de colar perquè els porros fan fils i podria ser que es notessin al menjar-ho. Després de colat es deixa refredar posan-t'ho a lanevera i abans de servir s'hi afegeix la crema de llet ben remenada. És bo menjar-ho fred però no acabat de treure de la nevera.

Si vols fer tot un litre de brou aleshores posa 500 gr. de porros i patates i dues cullarades de farina. Tota la resta igual.
Tampoc cal que ho pesis. Si no tens brou pots fer-ho amb aigua però estaria bé afegir a l'aigua una pastilla de brou concentrat i desfer-la, per ejemple.
Aquesta crema pots guardar-la dos o tres dies a la nevera si t'en sobra.


Ja veus, tan senzill i tan encertat. Oh, i sabeu com ha de quedar molt bé, també? Amb virutes de pernil salat!