29 de juliol 2011

Fricandó

Recepta molt nostrada, presenta moltes variacions, des del tipus de carn amb la que es pot fer (corder, vedella, porc) a l'acompanyament (amb o sense bolets de tots tipus).


Carn de vedella de tapa plana, o magra de porc o de corder, tallada ben fina
Bolets (moixernons, trompetes de la mort, camasecs, llanegues, gírgoles)
Farina
Llimona
Canyella
Vi
Brou o aigua
Ceba, pastanaga, tomàquet
Picada: all, pinyons, ametlles, julivert, pa torrat/fregit o una galeta o carquinyoli

Si hi posem bolets i són d'aquells secs, posar-los amb aigua unes hores abans. També llavors s'ha de preparar la carn: es posa en un escorredor i es rega amb suc de llimona i canyella.

Ara toca enfarinar la carn i fregir-la en una cassola. Reservar. Aprofitar l'oli per fer un sofregit, ja sabeu: la ceba, la pastanaga i el tomàquet (sense pell i picat ben petit). Hi afegim la carn, després el raig de vi i finalment el brou o l'aigua, i ho deixem coure una mitja hora o més, a foc lent i tapat. Quan falti poquet per acabar, afegim la picada i els bolets.

Per la picada: els ingredients de dalt ben picats i emulsionats amb l'oli de la torrada. Ma mare hi afegeix aigua quan ja els té picats, i això és el que afegeix a la cassola. A la picada també s'hi pot afegir una nyora, que no tinc molt clar com és i com es tracta culinàriament parlant, i xocolata, que és així com raro, em pregunto com quedarà...