12 de gener 2008

Escudella barrejada

La recepta del caldo de la mama, amb un extra sobre com fer la pilota:

Jo poso:
1 pit de pollastre i el coll, el pedrer, a vegades una altre ala i també la carcanada si l'he feta separar quan he comprat el pollastre sencer per a rostir a trocets, per ejemple.
També pots posar-hi una carcasa (e vegades en venen ja soles), unes ales, etc.
Ho dic perquè no hi poso només pollastre. Bé apart del pollastre que hi vulguis posar també hi poso un os de pernil, però d'uns que són com blanquinosos i con recoberts de salt (quesón de la part del genoll crec i fan el caldo blanc, que diuent). També normalment compro alguna cosa de carn de vadella. Si la vols menjar després i poso un trocet (aquí en diuent del "conill") o bé un trocet de "costella".
En resum: pollastre, gallina, si vols, un os de pernil i alguna cosa de carn.
Tot aixó es posa al foc en una olla amb aigua (crec que uns 3 litres) i en fred. Abans que bulli l'aigua ja veuras que es fa una espècie d'escuma (no tapis l'olla sino el vessarà), donc abans de que bulli treu aquesta escuma amb una cullera, sinó es barrejarà amb l'aigua quan bulli i ja no ho podras fer. Per aixó cal estar al costat de l'olla durant aquest temps.
Quan ja bulli tira-hi: 50 gr. de sigrons i montgetes remullats (els pots posar en remull amb aigua i bicarbonat el dia abans). Si només tens sigrons es igual. També els pots posar més endavant de la cocció si els tens ja cuits. I seguidament tira-hi les verdures: és a dir: dues pastanagues, un trocet de porro, una fulla d'api, una o dues fulles de col. També hi pots posar a més a més o en comptes de, una ceba petita, un trocet de carbassa i si en tens nap i xirivia (un troç que a vegades són grossos).
Quan tot això ja vagi bullint que com a mínim han de ser dues hores sense deixar de bullir una mica generosament, pots fer una pilota, si t'agrada i afegir-la i també un trocet de butifarra negra i/o blanca (morcilla que diuent crec aquí) i afegir també una patata no massa grossa pelada i a trocets.
La pilota és fàcil: carn picada o bé una butifarra crua o dues saltxitxes desfetes, a la carn i afegeixes un ou una mica de sal, pebre blac, all i julivert picat i una molla de pa sucada amb llet (como si fessis mandonguilles) i després de remenar fes una o dues boles, que quedin consistents (pots lligar-les amb una mica de farina blanca per fora) i ... al dins l'olla.
Ja veuras que el líquit es fan fen menys transparent i més consistent. No oblidis de posar-hi sal però no cal que sigui al començament de bullir sinó més endavant.
Un cop fet el brou cal colar-ho tot, aprofitant tot allò que t'agradi per a menjar i llença els ossos, les herbes, etc. i aprofita si vols el pollastre per fer unes croquetes. Guarda el brou que sobri a la nevera, però si no l'has de fer servir aviat. millor que el congelis, queda molt bé i el tens per quan vulguis i això és molt fàcil de descongelar al microones si no penses treure'l abans.
Ja hem diras el què.


Oh i tant! Ho provaré aquesta tarda mateix. Tot i que serà un caldo light... Llegint-ho m'he adonat que no tinc ni la meitat dels ingredients. Ah, i falta dir que un cop tens el caldo bullint i ja falti poc perquè estigui fet, s'hi ha de tirar la pasta, fideus per exemple.

1 comentari:

bogajo ha dit...

molt interresant,sobre la cuina´t
els solters,aixo es ara es tot mes moderm es singles,paraula anglese
creç,yo tambe me he tingut que espabila ya que usoç y me agrada la cuina, sobre tot la catalana de
sempre,molt bona la recepte,anims y andavant