27 de gener 2019

Poha amb pèsols i llavors de magrana

Aquesta és una recepta curiosa treta del llibre de receptes índies de la Meera Sodha. Va quedar molt bona, però investigant una estona he vist que la vaig fer amb l'ingredient que no tocava: per un cantó hi ha l'arròs inflat (puffed rice), que es fa servir per fer snacks, i per un altre hi ha el flattened rice o arròs aixafat, que també és arròs ja cuit però que després s'ha aixafat fins a quedar pla. És típic de la zona del Gujarat, on en diuen "pawa". Jo he fet la recepta amb el primer, però ha quedat bona igual. Al cap i a la fi tots dos arrossos estan ja cuits!

Aquesta versió duu pèsols, però també he vist que aquest plat es pot fer amb altres verdures, com la patata o l'albergínia albergínia, amb o sense sofregit de ceba (recordem que els jainistes, principal religió del Gujarat, no mengen ceba). Però jo trobo que hi queda molt bé el puntet dolç de la ceba caramelitzada. L'altre imprescindible son les fulles de coriandre i les llavors de magrana, no només pel gust que donen al plat sinó també per l'atractiu visual que hi aporten. Altres coses que s'hi poden posar son "sev", fideus fins de cigrons, uns fideus cruixents que es posen a les barreges per picar com qui menja cacahuets. De fet uns quants cacahuets també queden molt bé en aquest plat.

Per a 4 persones:

150 g de poha
una culleradeta de llavors de fonoll
una culleradeta de cúrcuma en pols
una culleradeta de llavors de mostassa
1 ceba de Figueres
un grapat de pèsols cuits
un raig de suc de llimona
un grapat de llavors de magrana
un bon grapat de fulles de coriandre
sev o cacahuets (opcional)
oli, sal 

1) Tallem la ceba a llunes i la sofregim amb les espècies senceres fins que comenci a caramelitzar-se (uns 15 minuts).

2) Mentrestant netegem l'arròs en un bol amb aigua, el deixem uns minuts després i el deixem escórrer.
3) Ara afegim la cúrcuma, la sal, els pèsols i l'arròs a la cassola, tapem i ho deixem coure 5 minuts.
4) Ho traiem del foc i ho decorem amb les llavors de magrana,  les fulles de coriandre picades, el sev o els fruits secs i un raig de llimona. Ho servim immediatament.