13 de juny 2009

Pastís de poma

Heus aquí la versió 2.0 del meu pastís de poma, la bona, millorada després de llegir recepta rere recepta a internet (la de supervivència, la 1.0, me la va donar la mare del Ricardo un vespre que vaig sopar amb ells, i, sí, estava bona de gust, però no lluïa, i el menjar també ha d'entrar per la vista... Tot i que espero que la meva sogra no ho tingués en compte la primera vegada que ens vam conèixer, perquè no només el pastís m'havia quedat una mica cremat, sinó que el Charlie i jo ens n'haviem menjat un tros aquella matinada mentre esperàvem que sortís l'avió a l'aeroport d'Orly. Teníem gana, què voleu que us digui!).

Per fer la pasta brisa dolça (la salada no porta sucre, porta tan sols una mica de sal, i no tinc molt clar si ha de portar ou o si aquest es substitueix per aigua molt freda que es va tirant de mica en mica):

Es barregen uns 200 gr. de farina amb 100 de mantega a temperatura ambient fins que s'obté una textura sorrenca. S'hi afegeix el sucre, uns 50 gr., i un polsim de sal, i després es barreja amb un ou (o aigua) fins que queda una massa de textura homogènia. Es fa una bola i es deixa a la nevera durant una horeta.

Ara el contingut, el pastís de poma en sí, que, de fet, es podria fer sense massa:

Batem tres ous i hi barregem 200 grams de sucre, mig sobre de llevat en pols i 100 de farina, aprox., sempre aprox. També hi podem afegir una pell de llimona ratllada i un raig de licor, preferentment conyac. Mentres deixem reposar la pasta, exprimim una llimona, i tallem a daus dues pomes. El líquid de la llimona ens servirà perquè aquests no s'oxidin mentrestant.

Ara, traiem la massa brisa de la nevera i l'extenem amb un corró fins que cobreixi el motlle que volem utilitzar, prèviament untat amb mantega. La coloquem al motlle, retallant la part sobrera, barregem les pomes amb la pasta, i aboquem aquesta darrera al motlle. Finalment, tallem una tercera poma a làmines i cobrim el pastís amb ella.

I cap al forn, 180 ºC, uns 40 minuts.

"Mira mama, he fet un pastís!!!" :D