29 de març 2010

Orada al forn

No sé què passa amb aquesta recepta que, mira que és senzilla, cada vegada que la vull fer haig de trucar a casa per assegurar-me dels temps de cocció, l'ordre, etc. Així que al final he decidit pujar-la, també, aprofitant que el dissabte la vam fer amb el Jose, però amb truite de mer (truita de mar? Això existeix?) perquè era l'únic que quedava al mercat de Viroflay a quarts d'una del migdia.

Primer de tot i obvi, netejar el peix; es pot demanar al peixater que ho faci. Després tallar unes quantes patates a rodanxes i també una ceba a llunes i posar-ho al forn, ben saltpebrat i amb un raig d'oli, a uns 180 graus, durant uns 15 minuts. Mentres, preparar el peix, que no és res més que fer-li uns talls transversals per que es cogui millor, i, ja mig en plan decoratiu, introduir, als talls, mitges llimones, que li donaran bon gust. Abans de posar-ho al forn, sobre el llit de patates, podem adobar-lo amb sal grossa, o amb anet, a l'estil escandinau, i sobretot un bon raig d'oli. Un tomàquet a quarts donará bon gust al plat, també. Ah, i si voleu les patates més aviat bullides que no pas cruixents, tireu-hi un raig d'aigua.


En teoria, aquesta recepta és aplicable a tot tipus de peix; de fet, l'hauria d'anomenar "[Introduir peix aleatori aquí] al forn", però bé... Sigui com sigui, aprofitaré aquesta recepta per llistar aquí els peixos al forn que m'agraden més i els que no.

Dorada - deliciosa
Truita de mar (assalmonada, era enooorme!) - pse, no gaire espectacular

El pròxim, el verat! (maquereau en francès, és un peix que els agrada molt perquè està baratet i n'hi ha a patades!).

També ho vull provar amb la corbina o reig, una espècie de truita de l'Atlàntic que vaig provar a la planxa a casa dels pares del Jose i que estava boníssima!

A l'Índia tenen un peix que anomenen rawa que ha de quedar espectacular al forn (o tandori, que diuen ells). Llàstima que no tinc forn!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

i quin temps ha d'estar la Orada al forn?

Na Galaena ha dit...

Doncs no ho tinc molt clar, perquè depèn del forn (no és el mateix un forn bo que un d'aquells de joguina que valen 30€), però jo li tindria uns 15 minuts i llavors ho comprovaria.

Dorada al horno ha dit...

Moltes gràcies per la recepta!

Na Galaena ha dit...

Temps i temperatura del peix al forn segons el llibre de Ferran Adrià "La comida de la familia":
Primer les patates, el tomàquet i la ceba a 180 ºC 30 min.
Després el peix a 190 ºC 12 min.