15 de setembre 2007

Espaguetis a la carbonara

Aquella visita al pis de la Gina va ser memorable per moltes coses. Entre d'altres, la teca:

Hi ha dos maneres de fer-la: amb base de crema de llet o base de beixamel. Crec que amb vosaltres va ser amb beixamel.

Fer la beixamel:

Agafa una ceba i tallala a taquets (fes mitges llune si talla els daus de 5mm, peruquè et facis una idea). Posa oli en una paella, ni per fer un ou ferrat ni per fer una truita, al mig, i quan sigui calent li tires la ceba i la remenes bé. Ho tapes amb i ho deixes coure amb l'oli i el seu propi vapor. Ho mescles de tant en tant fins que estigui daurada i ja gens dura. A foc lent tot.

Posa una culleradeta de mantega en una paella fins que es desfaci i llavors afegeix-hi com una cullerada sopera de farina i fes una pasta amb una cullera de fusta o normal. Quan tot sigui una pasta llavors li has d'anar tirant xorrets de llet (sencera a poguer ser) i remenant la mescla com aixafant la massa. La idea és que la massa vagi absorvint la llet i tot esdevingui una crema fina. A partir d'aquí li tires més o menys llet segons t'agradi més o més fina (pensa que es torna un xic més espessa quan es refreda). També li posta fegir farina si en vols més quantitat però és millor que aquesta la posis al principi. Ja aniràs trobant les mides. Quan tinguis la crema la sales, li tires un poslim de pebre i hi ralles nou moscada al teu gust. Suposo que hauràs de comprar l'espècie, però val la pena perquè li dóna un toc exquisit. Al final li tires la ceba fregida, si pot ser amb l'oli colat perquè el bacon ja esrà molt oliós, o com vulguis. També hi ha qui li tira al principi de fer la pasteta, però es poden fer grumolls i més val que primer ho facis així.

A part, has de fregir el bacó i salar-lo.

Quan tinguis les dues coses ho barreges per fer la salsa.

Els espaguetis també els fas, és clar, i fins i tot pots tirar-hi una miqueta de mantega quan estiguin fets perquè es tornin més melosos i no es quedin compactes, però super calòrics!

Llavors ho barreges tot en una olla o paella deixant-ho uns minuts a foc lent o bé poses la salsa sobre els espaguettis al plat. Agafes un ou i el trenques com per anar a fer una truita, però vigiles de posar la closca com a recipient per contenir el rovell. Vas passant-lo d'una closca a l'altra mentre va queient la clara per sota. Guardes la clara per fer una truita o el que siguui i li poses el rovell sencer sobre els espaguettis. Potser també pot funcionar amb l'ou sencer, però pot ser fastigós i més pastós.

Si ho prefereixes fer amb crema de llet doncs la barreges amb el bacon i la deixes coure uns minuts perquè no es menja crua. Despés la barreges amb els espaguettis i ho deiexs coure tot una mica més.

També pots fer la beishamen amb margarina o fins i tot amb oli, pero això deixa-ho per emergències.

QUINA GANA QUE TINC!

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Jo els espaguettis a la carbonara els feia amb nata fins que em vaig enterar com es fan a italià... molt mes bo i saboros...

Et poso la meva adaptacio:

Fregeixo la ceba i despres el bacon (toti q ultimament li poso pernil salat). Ho barrejo amb els spagettis ja escorreguts.. i despres li tiro un ou cru (o 2 o 3 depenent de la quantitat d gent). Li peges quatre voltes i voilà! Queden supercremosos! I a la italiana!

Com a apunt personal li poso sempre cashews.. (anacardos) que estan molt bons i gairebe es desfan si els has cuit una mica amb el bacon i la ceba... ;)

Unknown ha dit...

Ara rellegia el meu comment.. i volia dir pernil dolç en comptes de salat.. :p

Na Galaena ha dit...

El truc del Miguel Jar per una salsa realment gustosa:

Tallar la ceba molt molt petiteta i, just després d'afegir-hi la cansalada, hi tira un raig de vi blanc. Es tracta de coure-ho tot fins que la ceba estigui quasi desfeta, de manera que la nata s'hi barregi i la primera ni es noti. Ah, i també i tira pinyons, li dóna un toc genial a l'assumpte!