30 de juny 2010

Cookies

La Clara, la meva millor amiga, ha fet 25 anys. El regal: 25 cookies!

Ingredients:

250 gr de mantega
400 gr de farina
150 gr de xocolata
2 ous
250 gr de sucre morè
150 gr de sucre blanc
1 sobre d'essència de vainilla
1 sobre de llevat
1 cullerada de bicarbonat
1 cullerada de sal

Preparació:

La preparació comença unes hores abans, quan ens hem d'enrecordar de treure la mantega de la nevera perquè estigui toveta i sigui fàcil de barrejar. Ara, arriba el moment de fer la massa: barregem la mantega amb els sucres, hi afegim l'essència de vainilla, els ous i, finalment, la farina juntament amb el llevat, el bicarbonat i la sal. Ja us aviso que la massa acaba sent molt espesa, ànims amb la cullera! Després hi tirem les boletes de xocolata. Jo el que he fet és partir una tableta amb el ganivet, però és una mica conyàs i el xocolata acaba un pèl desfet, millor comprar les boletes ja fetes si les trobeu.

Ara toca fer pilotetes, que al forn agafaran forma de galeta. Després d'aquesta primera (de fet, segona) experiència, us recomano que poseu la massa mitja horeta a la nevera, si no se us enganxarà als dits. I per fer les pilotetes, no us deixeu enganyar pel tamany! La primera fornada semblava una col·lecció de rodes de camió i tot per què em va donar la impressió que sortirien unes cookies massa petites. Al final, la mida que em va agradar era la d'una falange del meu dit gros, perque us en feu la idea. I res, aneu fent pilotetes i les col·loqueu, important! a certa distància les unes de les altres, en una safata untada amb mantega. És molt important que sigui antiadherent i no qualsevol safata d'anar al forn, perquè aquest va ser el principal problema que tenia, al principi: les galetes s'enganxaven i semblava que no quedaven ben fetes per dins. Va ser canviar de safata i pam! genial. I el forn? Doncs jo vaig trobar el punt als 140 graus, 15 minuts, més 5-10 minuts més fora del forn però a la safata, per esperar que s'acabin de fer i es refredin una mica.


Ah!, no us oblidéssiu d'anar guardant les cookies en un tupper o similar a mida que les aneu fent, que la primera vegada que envaig fer, per allà el 2008 al piset de París, quan vaig acabar, a les tantes de la matinada, va resultar que les primeres que havien sortit del forn feia unes hores estaven més seques que un bloc de ciment, ni amb llet es podien partir...

4 comentaris:

Clara ha dit...

I quin regal més bo!! en els dos sentits ^^

Gràcies cuinera!

Na Galaena ha dit...

Li he preguntat a l'Eli, una ex companya de feina, quina recepta fan servir ella i sa mare americana per fer les cookies més bones que he provat mai. Això és el que m'ha respost:

La receta que seguimos es básicamente esta:

http://www.verybestbaking.com/recipes/specialty/nth-detail-occc.aspx

Son las galletas TollHouse Cookies, es una marca de chocolate. Salen muy ricas. Sobre todo, deja la harina para el final!!! Por lo demás, no tienen mucho misterio. Un truco es hacerlas una bolita para colocarlas en la bandeja, salen más gorditas. Eso sí, necesitan un pelín más de harina, pero no demasiada. Tiene que estar un poco pegajosa la masa, pero no en exceso.

Es difícil de explicar. Te aconsejo que empieces haciendo la mitad de la receta, por si no tan muy buenas :S Baking soda es bicarbonato, sí, que no te extrañe. Vanilla extract es Extracto de vainilla, es líquido y lo suelen vender en el alcampo y en el carrefour. El chocolate lo puedes comprar ya en gotitas o cortar tú una (o dos) tableta. Si echas una tableta y nueces, tendrás suficiente. Pero yo no soy fan de las nueces.

PAra cocinarlas, ponte un temporizador con 10 min, y no dejes que se hagan demasiado. Pones el horno a 175-180 ºC y deberían quedar bien.


Moltes gràcies, Eli!

Na Galaena ha dit...

I aquestes són les quantitats, per no haver d'anar a la pàgina mencionada:

* 2 1/4 cups all-purpose flour
* 1 teaspoon baking soda
* 1 teaspoon salt
* 1 cup (2 sticks) butter, softened
* 3/4 cup granulated sugar
* 3/4 cup packed brown sugar
* 1 teaspoon vanilla extract
* 2 large eggs
* 2 cups (12-oz. pkg.) NESTLÉ® TOLL HOUSE® Semi-Sweet Chocolate Morsels
* 1 cup chopped nuts

Na Galaena ha dit...

I aquesta és la recepta de Jordi Artal, que hem provat aquesta setmana:
https://mengem.ara.cat/receptes/recepta-jordi-artal-sentits-michelin-confinament-coronavirus-covid-19_1_1024444.html

Han sortit bones (boníssimes! segons tota la gent de la placeta que les ha provat) però jo crec que es poden fer un pèl menys dolces. També em molaria posar-hi nous, potser es podrien triturar amb la massa. Deixo-ho quantitats originals:

150 g de mantega
1 ou
100 g de sucre morè
100 g de sucre blanc
1 cc aroma de vainilla
160 g de xocolata negra (preferentment de 70 i 85% de cacau)
200 g de farina
3 g de llevat químic
3 g de sal

1) Fer mantega pomada. Ho he provat i crec que l'hauria d'haver deixat més estona. No tenia el color fosc del vídeo. He necessitat després uns 20 min de nevera per poder-la treballar i aconseguir la textura desitjada.

2) Batre l'ou, els sucres i la vainilla. Els he batut amb el nou robot de cuina, mode "blend". Molt bé!!

3) Treballar la mantega perquè tingui una textura flonja i afegir-la a la barreja. Batre de nou amb el robot.

4) Passem la barreja a un bol i hi afegim ara la farina, el llevat i la sal. Ho remenem amb l'espàtula, quan tot està ben lligat, tapen el bol i a la nevera fins l'endemà.

5) L'endemà, treure la massa una hora abans de fer les galetes. I escalfar el forn a 180 ºC.

6) Fer boletes petites. És ideal que ajudin els nens, se'ls pot anar passant la massa amb l'ajuda d'una cullera. Anar-les posant en un paper de forn a sobre la safata. Jo he fet servir la superfície antiadherent, posada directament sobre la safata. De cara a pròximes proves, vull posar la safata en una de les baldes de més amunt del forn, a que la recepta deia 10-12 min de forn però jo hefet més aviat 12-14.