10 d’abril 2012

Chapati

El chapati és un tipus de pa indi fet amb farina integral. És pla i rodó, i es fa servir de cullera per menjar. També se l'anomena roti. El gruix varia segons la zona i el gust de cadascú, però sempre és finet. Els ingredients són molt bàsics: farina i aigua. Hi ha qui hi posa una mica de sal i una mica de ghee a la massa, o ghee per sobre quan ja està preparat.


Fer la massa és d'allò més simple: en un bol, es barregen uns 500 gr de farina amb uns 300 ml d'aigua. Jo estic tenint problemes per poder treballar-la amb el corró, se m'enganxa contínuament, així que suposo que no li he posat prou farina. Quan ja formi una bola, se la tapa i se la deixa reposar una estona, i després es torna a treballar una mica més, es talla en porcions i ja està llesta per ser estesa.

Ara toca transformar les porcions en boletes amb les mans, enfarinar-les i ja estendre-les amb el corró. Sempre s'ha de fer del centre cap a fora, d'aquesta manera les vores seran més primes que el centre. Mentrestant aneu escalfant una paella plana o tava. Quan ja tingueu la massa estesa formant un cercle d'un pam de diàmetre, poseu-lo a la tava. Aneu-lo girant i controlant. Quan comencin a aparèixer petites parts cremades, retireu la tava i poseu-lo directament sobre les flames aguantant-lo amb una pinça. Veureu com s'infla! Deixeu-lo uns segons sense que mai s'estigui quiet (girant-lo, etc.) i ja el podeu treure del foc. Ara es el moment de posar-li una mica de ghee (o mantega) per sobre, si es vol.

Els chapatis (normalment se'n fan dos per persona) també es poden fer amb altres ingredients, com el methi, per exemple (s'hauria de sofregir el methi, la ceba, les espècies, el que sigui, abans i barrejar-ho amb la massa) i inclús barrejar-hi llenties o altres llegums que hagin sobrat d'àpats anteriors. Com podeu veure és un producte molt versàtil!

Ah, i per guardar-lo, suposo que es pot congelar sense problemes. Es pot deixar una mica de massa per l'endemà a la nevera, aguanta sense problemes.

3 comentaris:

Na Galaena ha dit...

La Manjula (http://www.manjulaskitchen.com/), hi posa methi sec, llavors de bitxo i un polsim d'asafètida!

Na Galaena ha dit...

He de provar d'afegir-hi una mica d'oli i sal a la massa. Potser en canvia la flexibilitat i no se'm trenca tant!

Na Galaena ha dit...

Avui la Sukeshi m'ha deixat fer els rotis! Ja feia dies que en tenia ganes però no m'atrevia a demanar-li-ho, la cuina de cadascú és un lloc molt personal...

Total, que ja li he dit que a mi em queden molt rígids i m'ha dit que haig de posar una mica d'oli a la massa un cop acabada d'amassar. Però el millor és que m'ha ensenyat a fer-los rodons. Resulta que el corró ha d'anar molt lliure i no endavant i endarrere fent força, sinó que l'has d'anar controlant com si fos el mànec d'un vehícle i buscant la manera de fer rodar el roti sota el corró. És difícil d'explicar... Però crec que un cop ho veus clar ja només queda la pràctica!