13 de juny 2012

Dal dhokdi

El dilluns la Sukeshi em va convidar a dinar amb ella i la seva filla després de que ella i jo ens passéssim tot el matí preparant salmorejos i gaspatxos. Em va dir que em faria un plat tradicional del Gujarat. El plat en qüestió va resultar ser una mena de sopa espessa feta a base de llenties matxacades a la que s'afegeixen rotis especiats (dhokdi) tallats a quadrats. Vaig veure la preparació des del principi i no us imagineu la quantitat d'espècies que va a arribar a tirar dins de l'olla! Intentaré reproduir aquí la recepta, espero no deixar-me res fonamental.

220 g de farina (aprox)
la meitat d'aigua
un rajolí de ghee
una culleradeta de bitxo en pols
mitja culleradeta de cúrcuma en pols

llenties grogues (toor dal)
mitja culleradeta de llavors de comí
una culleradeta de llavors de mostassa
uns quantes llavors de methi
un tronc de canyella
2 claus
un bon grapat de jaggery (que podem substituir per sucre)
uns quants kokums secs rehidratats amb agua (que podem substituir per tamarind)
mitja culleradeta de bitxo en pols
mitja culleradeta de cúrcuma en pols
gingebre
bitxo verd
un grapat de cacauets
un grapat de panses
coriandre fresc

1) Preparem la massa dels dhokdis i la deixem reposar una estona.
2) Posem les llenties amb una mica d'aigua a l'olla a pressió i les cuinem durant 4 xiulets.
3) Posem una olla al foc amb una mica d'oli de cacauet. Hi tirem les llavors de mostassa i de comí, i potser una mica d'asafètida. També el tronc de canyella i els claus i les llavors de methi.
4) Traiem les llenties del foc i les esclafem. Afegim la pasta i un parell més de gots d'aigua a la cassola i deixem que es cogui a foc baix.
5) Hi afegim la resta d'ingredients: és a dir, els cacauets, les panses, el sucre, els kokums, el gingebre i el bitxo triturats, el bitxo en pols i la cúrcuma en pols.
5) Fem uns quants "rotis" amb la massa. Entre dos i tres és la quantitat correcta per persona. Després els tallen a quadrats com si fossin raviolis.
6) Quan la sopa comenci a bullir és en moment de tirar-hi els rotis. S'ha de remenar amb compte de tant en tant per a que no s'enganxin entre ells. Ho deixem coure uns 15 minuts.
7) Apaguem el foc i hi afegim el coriandre tallat a trossets.

Uff! La recepta és força complicada, conté ingredients que no sabia ni que existissin... en resum, que mai de la vida aconseguiré repetir-la com la va fer la Sukeshi! Però s'intentarà, oh i tant.

1 comentari:

Na Galaena ha dit...

Us heu fixat que és la versió índia del gaspatxo manxec??